Adoptievoorwaarden

Konijnen

Konijnen zijn groepsdieren dus ze leven best als koppeltje. De beste combinatie is voedster + ex-ram. Bij groepjes: meer voedsters dan ex-rammen.

Wij plaatsen geen konijnen alleen uit.

Minimummaten verblijf:

  • Koppeltje - 2kg: 4m2
  • Koppeltje 2-5kg: 6m2
  • Koppeltje + 5kg: 8m2

VERDIEPEN TELLEN NIET MEE IN DE MINIMUM OPPERVLAKTE. 

Gouden regel: Hoe groter, hoe beter!

Konijnen hebben dagelijks een verse portie groenten/kruiden, vers drinkwater en hooi nodig. Als toevoeging geef je ongeveer 1 soeplepel brokjes per kilo konijn. Ook gedroogde kruiden kunnen worden toegevoegd. Muesli-mengelingen worden absoluut afgeraden. 

Schuilplekjes en verrijking zijn een must!

Konijnen zijn gravers en springers. Bij een (buiten)verblijf dient er dus bekeken te worden dat ze zich niet kunnen uitgraven en niet over de omheining kunnen springen. Meestal is een draad met hoogte van 1m voldoende. Bij sommige konijnen wordt 1m20 minimum aangeraden. (Ook binnen)
Hou ook rekening met roofdieren! Hun permanente verblijf moet veilig afgeschermd zijn voor bv marters, vos, roofvogels, katten etc... Roofdierveilig verblijf is een must en is ook bovenaan afgesloten! 

 

 

 

Cavia's

Cavia's zijn groepsdieren. Zij kunnen samenleven met vriendjes van hetzelfde geslacht of een castraat met meerdere dames. Beren hebben vaak meer ruimte nodig om elkaar te kunnen ontwijken en hebben 1 huisje meer nodig dan het aantal cavia's. (Bv: 2 beren = 3 huisjes)

Wij plaatsen geen cavia's alleen uit.

Minimummaten verblijf:

  • duo zeugjes: 120x60cm
  • castraat-zeug: 120x60cm
  • duo beertjes: 160x60cm

Per bijkomende cavia een minimum van 50cm extra. Bij beren wordt er best gekozen voor een even aantal dieren. Daar is dan ook meer ruimte vereist.

VERDIEPEN TELLEN NIET MEE IN DE MINIMUM OPPERVLAKTE.

Gouden regel: Hoe groter, hoe beter!

Cavia's hebben dagelijks vooral verse groenten en hooi nodig. Dagelijks vers drinkwater en een kleine portie brok met extra vitamine C. Cavia's maken zelf geen vitamine C aan en moet dus extra toegevoegd worden aan hun dieet. (dmv groenten of caviabrok - bij gevarieerd groentenaanbod is dit voldoende)

Muesli-mengeling worden absoluut afgeraden.

Huisjes en verstopplekjes zijn voor cavia's een must!

Cavia's die buiten gehuisvest worden leven beter in kleine groepjes (minstens 4) en hebben ook een roofdierveilig verblijf nodig. 

 

 

Hamsters

Hamsters zijn algemeen gekend als solitaire dieren. Dit wil zeggen: ze leven ALLEEN. Helaas kunnen russische dwerghamsters en syrische hamsters niet samenleven met soortgenoten. (Uitzonderingen kunnen roborovski's en campbelli's zijn)

Minimummaten verblijf:

  • Russische (dwerg)hamster:

- 100x50x50cm = 5000cm2        
 - minimum 20cm graaflaag          
- loopwiel 20cm diameter            

  • Syrische hamster (= goudhamster): 

- 120x50x60cm = 6000cm2      
- minimum 25cm graaflaag        
- loopwiel 28cm diameter           

Wij adviseren géén traliekooien. Wij prefereren een terrarium, aquarium (mag lek zijn), gerbilarium... kortom: een glazen bak waar voldoende bodembedekking inkan en voldoende verluchting aanwezig is. Er dient ook chinchillazand aanwezig te zijn om hun vacht te kunnen schoonhouden.