Huisvesting : Kleine konijnenrassen zoals Hollandertjes en Pooltjes worden vaak in huis gehouden. In de dierenwinkel zijn hiervoor verschillende kooien te koop. De meeste kooien voldoen niet aan de voorwaarden voor het houden van konijnen. Kies dus een kooi van de juiste grote voor de dieren zodat ze vrij kunnen bewegen. Wij zitten ook niet graag heel dag in een kleine ruimte opgesloten.

Voor een klein ras zoals pooltjes en dwergen tot 2,5 kilo komt het op een afmeting van 1 m 20 en een ren eraan gekoppeld van 4 m².

Voor een middelmaat ras vanaf 3 tot 5 kilo komen we op een afmeting van 1 m 40 en een ren eraan gekoppeld van 6 m².

Voor een groter ras zoals Vlaamse Reus , Duitse Reus , Franse Hangoor dat over de 5 kilo gaan komen we op een afmeting van 1 m 60 en een ren eraan gekoppeld van 8 m². 

 

Dagelijkse verzorging : Elke dag vers hooi drinken voeding en niet opgegeten groenten uit het hok verwijderen.

 

Wekelijkse verzorging : Heel de kooi verversen met verse bodembedekking en goede reiniging van heel de kooi of hok. Vooral bij warm weer de natte plekken elke dag uit de kooi of ren halen omwille dat het risico bestaat dat de groene vleesvlieg eitjes legt in de ontlasting. Word de ontlasting niet regelmatig weg gehaald heeft u het risico dat er maden ontstaan en deze maden dringen door het vlees van u geliefd konijntje. 

 

Eén of twee, of ... ? Het soort huisvesting dat je voor je konijn kiest, is uiteraard ook afhankelijk van het aantal konijnen dat je hebt. Een konijn is een heel sociaal die maar ze leven liever per twee dat ze in de natuur ook in grote groepen samenleven. Een konijn als huisdier moet dan ook altijd minstens één maatje hebben. Bij voorkeur is dit een konijn van ongeveer dezelfde leeftijd en van het andere geslacht. Natuurlijk zal je dan wel één van beide dieren moeten laten castreren of steriliseren. Twee konijnen van hetzelfde geslacht kunnen elkaar flink te lijf gaan, ook als ze beiden uit hetzelfde nest komen.

 

Voorkomen is beter dan genezen : Als u het konijn uit tocht en elke dag de nodige zorgen geeft gaat er weinig mis kunnen gaan. Elke week de kooi hok ontsmetten is geen must met een desinfecterend middel of natuurazijn met heet water. Het is verstandig je konijn te laten inenten tegen myxomatose en Rhd 1 en Rhd 2.  Het is één van de meest voorkomender ziekten bij konijnen. Meestal heeft de ziekte een dodelijke afloop.

 

Een konijn is meestal zindelijk. Dat wil zeggen dat de meeste konijnen hun behoefte op een vaste plaats doen. Zo is het dus mogelijk om een konijn ook los in je huis te laten lopen. Een konijn heeft een hekel aan lawaai dus zijn kooi kan beter niet in de buurt van de televisie of de geluidsboxen staan. Een konijn houdt ook niet van sigarettenrook. Wanneer er veel gerookt wordt in de woonkamer kan je je afvragen of het wel een goed idee is om daar een konijn te houden. Tocht en grote temperatuurverschillen zijn funest voor een konijn dus een plaatsje bij de deur, het raam, in de volle zon of dicht bij een centrale verwarming is niet zo geschikt.