Huisvesting : De absolute minimum voor 1 cavia is 100 cm op 50 cm. Een groter hok is beter. Een losse ren dat ze eens goed kunnen rond rennen door het huis of buiten vinden ze geweldig.

 

Dagelijkse verzorging Voor een gezond dier te houden is elke dag vers drinken hooi en eten nodig.

 

Wekelijkse verzorging : Cavia's zijn niet zindelijk en echte rommelmakers,hun ontlasting en urine vindt u door de hele kooi heen.Was de onderbak of kooi elke week goed uit met een speciaal desinfecterend middel of natuurazijn met heet water.

 

Eén of twee, of ... ? Een cavia is een groepsdier.Binnenshuis in de woonkamer kan een cavia als eenling gehouden worden met de voorwaarde dat hij/zij genoeg aandacht krijgt van 'zijn mensen' anders kwijnt hij weg van verdriet.Laat goed het geslacht                          bepalen door bv. een dierenarts of erkend persoon om de oeps nestjes te voorkomen. U kan perfect 2 broertjes of 2 zusjes bij elkaar houden zolang dat ze niet kunnen ruiken of zien van het andere geslacht in de buurt.

 

Voorkomen is beter dan genezen : Probeer uw cavia gezond te houden.Dit voorkomt een hoop problemen omdat bepaalde ziektes heel moeilijk te genezen zijn.Denk je van mijn cavia is toch maar beetje stil en eet toch niet zoveel als anders dan is het best dat je een bezoekje aan de dierenarts brengt.Een verkoudheid kan deze kleine schat wel eens fataal worden.Hou ze uit de tocht en zie dat je elke zeker genoeg vit c geeft dan voorkom je de meeste gezondheidsproblemen al.

 

Cavia's zijn een zeer geschikt gezelschapsdier voor zowel jong als oud.Ze hebben een vriendelijk karakter, maar zijn ook eenvoudig te verzorgen.Wilt u een cavia aanschaffen,dan zijn er een aantal stappen die u vooral zou moeten nemen.Geen enkel dier,en dus ook de cavia niet zou in een impuls gekocht moeten worden.Informeer eerst over de voeding,verzorging,  huisvesting en de eventuele dierenartskosten van de cavia.